Ana Arı

Kafkas Ana Arı özellikleri ve Fiyatı

Kafkas Ana Arı hakkında bilmeniz gerekenler

Kafkas ana arı özellikleri ( apis mellifera caucasica ) içerisinde ilk bakışta göze çarpan iri olması ve kanat yapısının daha geniş olmasıdır. Kafkas Ana arısı gri renk tonlarına sahip ve saldırgan olmayan, oldukça uysal bir arı türüdür. Diğer arılara göre yavru üretiminden çok bal depolaması ile göze çarpmaktadır.

kafkas ana ari apis mellifera caucasica
kafkas ana ari apis mellifera caucasica

Kafkas arısının dil uzunluğu ortalama 6.8 ile 7 mm arasıdır. Dil uzunluğu diğer arılara göre daha uzundur. Hastalıklara karşı dayanıklıdır. Vücut yapısı geniş ve uzundur. Kanatları tüm vücudunu kaplamaktadır. Oldukça uzun kanatlara sahiptir.

Apis mellifera Caucasica yani Kafkas arısı, asıl yurdu Kafkasların yaylaları ve dağılık bölgeleridir. Türkiye’de halen Kafkas damızlığı kullanılarak elde edilmektedir. Sert ve soğuk kış şartlarına uygun arı türleridir.

Ağırlık olarak diğer arılara göre daha ağırdır. Gözden çıkan işçi arıların ağırlığı ortalama 70 ile 80 mg’dır. Kitin rengi esmerdir. Renk olarak gri renk baskındır. Arı ırklarının arasında en uzun dilli olanı Kafkas arısıdır.

Kafkas Ana Arı


Vücüt Yapısı: İnce Uzun
Renk: Koyu Gri ve Gümüş
Dil Uzunluğu: 6,7 – 7,2
Bal Verimi: Yüksek
Yavru Verimi: Yüksek
Oğul Verme Eğilimi: Az 
Saldırgan Oranı: Uysal
Hava Koşulu: Soğuk ve Sert Havalara oldukça dayanıklı
 

Kafkas Ana Arı Davranışları

Yavru yetiştirme becerisi hat safhadadır. Güçlü koloniler meydana gelir. Kışın zayıf çıkar fakat ilk bahar başlarında erkenden başlar ve düzenli devam etmektedir.

Koloni gelişme sürecine girdikten sonra ana arı ortalama günlük 1100 ile 1500 arası yumurta yapabilir. Koloni arttırmada ve kovan sayınızı arttırmada vazgeçilmez arı türü Kafkas Ana Arı diyebiliriz.

Oldukça Uysal ve sakin bir arı türüdür. Kolay kolay saldırmaz ve sokmaz. Çıplak el ile maskesiz rahatlıkla kovanınızı açıp kontrol yapabilirsiniz. Sakin olmalarının ve yavru veriminin fazla olmasından dolayı en çok tercih edilen arı türü diyebiliriz.

Bal yapmaya başladığında ilk kuluçkalığa bal yapar. Kuluçkalıklar bittikten sonra depoya bal yapmaya başlar. Yiyecek toplama becerileri diğer arılara göre daha fazla gelişmiştir. Bu becerileri sayesinde kışın çok az bal tüketirler.

Oğul verme eğilimi oldukça zayıftır. Düzenli bakıldıktan sonra neredeyse ogul vermez diyebiliriz. Yapılan araştırma sonucunda ortalama oğul verme eğilimi %13 tür.

Soğuk ve sert kış hava şartlarına çok iyi dayanırlar. Neredeyse etkilenmez diyebiliriz. Türkiye dışında Amerika, Çin, Japonya ve soğuk hava şartlarına sahip diğer ülkelerde de Kafkas Ana Arı kullanılmaktadır. Oldukça da verim alınmaktadır.

Kafkas Ana Arı özellikleri
Kafkas Ana Arı özellikleri

Kafkas Ana Arı Hakkında görüş ve önerilerinizi yorum olarak bildirirseniz seviniriz. Ana Arı hakkında daha fazla bilgi için https://www.ana-ari.net ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now ButtonSipariş Vermek İçin Tıkla